(48) 744 325 234Pon - Nd 10:00 - 22:00

Świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw to źródło witamin. Istnieje niezliczona liczba przepisów na ciekawe i smaczne koktajle. Aby je przyrządzić warto zainwestować w domowy sprzęt do robienia soków. Jest to niewielki wydatek, a dzięki niemu nie musimy kupować soków z półek sklepowych. Takie produkty zawierają w sobie dużo konserwantów i sztucznych składników.

Wyciskarka czy sokowirówka?

wyciskarka huromChociaż oba urządzenia mają za zadanie wyciśnięcie soku z owoców, to jednak różnią się sposobem wyciskania. Niewiele osób zauważa różnicę między tymi dwoma urządzeniami, a jest ona dość istotna. Decydując się na zakup należy wziąć pod uwagę ile czasu zajmie nam wyciśnięcie soku, jak wydajne jest urządzenie, jakie owoce i warzywa można wycisnąć za pomocą danego modelu. Wyciskarka Hurom wygrywa z sokowirówką jeśli chcemy wyciskać sok z liściastych warzyw i drobnych owoców. Sokowirówka nie poradzi sobie z liśćmi szpinaku, kapusty czy pokrzywy. Dla jej prawidłowego działania nie odpowiednie będą również porzeczki, borówki czy maliny. Zatem jeśli planujemy bogate w owoce i warzywa koktajle lepszym wyborem będzie wyciskarka. Soki z wyciskarki są gęstsze i zawierają miąższ z owoców. Sokowirówka natomiast zapewnia bardziej wodnisty i klarowny napój. To jakiego rodzaju soki wolimy pijać jest kwestią indywidualną. Wyciśnięcie jednego litra soku za pomocą wyciskarki zajmuje około pięciu minut. W przypadku sokowirówek ten proces nieco się wydłuża ze względu na konieczność usuwania z urządzenia resztek miąższu i skórek. Jeśli zależy nam na dużej ilości soku w szybkim czasie to znowu lepszym wyborem okazuje się wyciskarka.

W przypadku jednego i drugiego urządzenia należy je myć zaraz po użyciu. Przed wyborem urządzenia warto więc zwrócić uwagę jak łatwe w czyszczeniu jest urządzenie. Po to aby nie okazało się, że zaoszczędzony na wyciskaniu czas będziemy musieli przeznaczyć na czyszczenie skomplikowanej budowy urządzenia.